Konkol Grzegorz SVD
o. Grzegorz Konkol SVD (1923-2016)

Згромадження Слова Божого розпочало свою діяльність в Україні, коли отець Гжегож Конкол прибув до Вєжбовця. Це був 1992 рік. Отець Ґжегож на запрошення своєї сестри Люції зі Згромадження Служителів Святого Духа приїхав в Україну на місяць, духовно опікуючись місцевою спільнотою, яка працювала в цій країні протягом довгого часу. довгий час. Один місяць перетворився на 12 років місіонерської праці, протягом якої він будує, катехизує, служить Меси, хрестить, відвідує хворих і пише. Крім Вержбовця, під його душпастирською опікою були парафії у Вільховці та Новій Гуті.

Image 20221214 0003
o. Janusz Feszter SVD

У 1997 р. до Вєжбовця приїхав отець Януш Фештер SVD, який після короткого перебування у Вєжбовці почав працювати в Струзі, звідки їздив до парафій у Замєхуві, Новій Ушиці, а з часом до Шебутинець, де була заснована нова парафія завдяки до його зусиль. Коли він розпочав свою місіонерську діяльність на цих теренах, у Новій Ушиці тривала побудова нової церкви, розпочата у 1994 році, яку він продовжив.

У листопаді 1999 р. в Україну прибуває о.Адам Кручинський SVD, продовжуючи місіонерську працю, розпочату о.Янушем, якого перевели до Барановичів у Білорусі. Він здійснює низку євангелізаційних ініціатив, реалізує багато соціальних та допоміжних проектів. Його душпастирство охоплює парафії в Струзі, Новій Ушиці, Замєхуві та Шебутинцях. 

Struga 200 lat 035 copia
o. Adam Kruczyński SVD wraz z bp. Leonem Dubrawskim

З середини 2000 року спільнота набула міжнародного характеру, оскільки тоді до Вержбовця прибув диякон Луїз Талач із Бразилії, яким досі опікувався отець Конкол. 16 січня 1991 року Іван Павло ІІ відновив церковні структури в Україні. Майже від самого початку члени СВД долучилися до роботи нововідродженої Кам’янець-Подільської дієцезії, єпископом якої був о. Ян Ольшанський.

luis
o. Luiz Talacz SVD

Оскільки отець Конкол приїхав до Вежбовця, де вже працювали Сестри Служебниці Святого Духа, виявилося, що це місце придатне для організації різноманітних молодіжних зустрічей, днів реколекцій, а насамперед, оазис відпочинку для дітей та молоді з навколишні парафії. Незабаром почали приїжджати семінаристи та отці SVD з Польщі, а також з Білорусі, щоб допомогти у проведенні цих оазисних реколекцій. Сестри також брали активну участь в організації та веденні цих оазисів

До Вєжбовця стало прибувати все більше людей, які шукали Бога, спокою та спокою. Щороку реколекції оази у Вєжбовці користуються не лише молоді люди з Кам’янецької єпархії, а й із сусідніх єпархій та з-за меж України. Організація оазисних реколекцій та канікулярного відпочинку для дітей та молоді, регулярна катехизація в парафіях, де працюють Місіонерки SVD та Сестри Служебниці Святого Духа, здійснення різноманітної душпастирської та євангелізаційної діяльності, будівництво церков та різноманітних душпастирських приміщень, а також допомога в інтелектуальна формація семінаристів із семінару в Ґрудку Подільському, є специфічною відповіддю в Україні на запрошення Івана Павла ІІ до Нової Євангелізації.

wazbog2022 wrzbwc19
Група Oasis у Вєжбовці

Після того, як у 2004 році о. Гжегож Конкол SVD покинув Вєжбовець, свою душпастирську працю там продовжив отець Луїз Тальч SVD, який разом із сестрами SSpS протягом багатьох років розвивав структуру парафії та реколекційного центру. З 2015 р. з ним як вікарій працює о.Войцех Жолти, який після повернення о.Луїса до Бразилії динамічно продовжує свою душпастирську діяльність, а в наступні роки проводить ґрунтовний ремонт парафіяльного костелу та всієї церкви. будинок для відступу.

Рішенням Генеральної ради від 24 листопада 2006 року Україна переходить з-під юрисдикції Уральського краю до юрисдикції Польського воєводства. Це рішення стосувалося №. Збігнєв Сулей (у квітні 2007 р. переведений до Пенєжно), отець Луїс Талач та отець Адам Кручинський.

SVD
o. Marek Wójcik SVD (1963-2016)

З 2 по 5 жовтня 2007 р. в Україні перебував отець провінціал Анджей Даніелевич з представниками Провінційної ради; пан Кшиштоф Лукощик та бр. Пьотр Шевчук. На зустрічі в Струзі 3 жовтня 2007 р. рішенням о.Провінціала та представників Провінційної Ради в Україні створюється Округ Україна, настоятелем якого призначено о.Адам Кручинський. 3 жовтня 2007 року до новоствореного округу призначається також отець Марек Войцік, який починає працювати в м. Джанкой в ​​Криму. Після двох років діяльності в Одесько-Сімферопольській дієцезії він бере парафію в Новій Ушці. Багато часу приділяв нужденній людині. У нього був чудовий контакт з усіма, особливо з молоддю. Створив і очолив численні парафіяльні групи. Він дбав про пам’ять поляків, які загинули під час війни та проживали на цих теренах, дбаючи про місця їх спочинку. Це був дуже шанований священик, якого люди згадують з великою повагою. 2 травня 2016 року Господь покликав його до вічності. Він раптово помер, залишивши чудове свідчення священицького та місіонерського служіння серед місцевого людства.

Image 20221212 0001
o. Jerzy Czarnecki SVD (1975-2022)

Замість о. Марека був посланий о. Єжи Чарнецький, SVD, який наступні шість років продовжував свою душпастирську працю в Новій Ушиці. Відвідує далекі міста, організовує допомогу нужденним. Війна в Україні застає його в поїздці до Польщі, але при першій нагоді він повертається до своєї парафії, щоб супроводжувати парафіяльну спільноту та організовувати гуманітарну допомогу. Внаслідок трагічної автокатастрофи 10 серпня 2022 року вона переїжджає до батька у віці лише 47 років.

З 1 грудня 2022 року до округу прибуває о.Юзеф Ґвуздзь SVD, який після багатьох років місіонерської праці в Центральній Америці почав продовжувати своє місіонерське служіння в Новій Ушиці, якому передувала велика відданість і старання співбратів, які сприяли зміцненню віру багатьох людей шляхом організації душпастирських структур і будівництва храмів.

На даний час громада району складається із співбратів, які працюють у трьох парафіях:

Отець Адам Кручинський SVD – Струга

Отець Войцех Жовтий SVD – Вербівці

Отець Юзеф Гвоздзь SVD – Нова Ушица